Persbericht 22 juni 2011

BUT Film Festival haalt legendarische undergroundregisseur Nick Zedd(VS) naar Nederland.

Het B-movie, Underground en Trash Film Festival vindt dit jaar plaats van 7 t/m 11 september in Breda. BUTFF laat de meest experimentele, afwijkende, bizarre, grensverleggende en absurde films zien. Het festival trekt als een magneet undergroundmakers en liefhebbers uit de hele wereld aan. Dit jaar ging BUTFF over de grens met een BEST OF BUT-weekend in Mnchen. Het festival haalde al eerder grootheden, zoals John Waters, naar Breda. Voor deze 6e editie heeft de organisatie de legendarische undergroundregisseur Nick Zedd(VS) naar Nederland weten te halen.

Regisseurs en films

Nick Zedd (VS) is de hoofdgast van BUTFF 2011. Zedd staat al jaren bekend als revolutionair filmmaker, schrijver, acteur en politiek satirist. Vooral door zijn low-buget 8mm films en het manifest Cinema of Transgression waarmee hij in 1985 een basis legde voor groep losbandige undergroundfilmmakers die shock, gore en humor in hun undergroundfilms verwerkten. BUTFF pakt uit met een retrospectief van Nick Zedd en een programma met korte films van een andere toonaangevende filmstroming uit de jaren '70 en '80. Het uit de Punkscene ontsproten No Wave. En de documentaire 'You killed the underground film' (2002-2006) van Wilhelm Hein die de verbinding legt tussen beide stromingen. In deze filmbeeldenstroom uit de progressieve, onafhankelijke undergroundwereld laat Hein vele sterren de revue passeren. Wilhelm Hein is aanwezig op het festival. Nick Zedd komt na zijn bezoek aan het BUTFF ook naar Worm Rotterdam en Cinema Nova in Brussel.

Een andere grote naam voor dit jaar is de Duitse regisseur Marian Dora(D). Dora maakte de film: 'Cannibal' (2006) over de beruchte Duitse kannibaal. Op BUTFF wordt zijn nieuwste film: 'Reise nach Agatis' (2010) vertoond. Dora vertoont zich niet vaak in de publiciteit, waardoor er een mysterieuze sfeer rond deze regisseur hangt. De organisatie is dan ook erg trots dat Marian Dora persoonlijk op BUTFF aanwezig zal zijn.

Fred Vogel (VS), schrijver, regisseur, producent en president van Toe Tag Pictures bezoekt BUTFF voor de derde keer met zijn nieuwste film 'Sela Turica' (2010). Voor het 10-jarige bestaan zal August Underground worden voorzien van live muziek en commentaar van de regisseur zelf.

Nieuw dit jaar is het BUTRR programma. Een uitwisselingsprogramma met het Belgische Razor Reel Fantastisc Filmfestival uit Brugge. De Franse regisseur Simon de Pernolitz vertoont op beide festivals zijn eerste lange film 'Machuinas Infernales' (2010). De film is nog niet af. De laatste sc?e wordt op het toneel afgemaakt onder zijn regie. Live voor publiek!’

De BUT-Awards worden dit jaar uitgereikt door een jury bestaande uit: Clay Liford (VS, winnaar BUT Award 2010, Christoffel Manders (NL), docent film- en animatiefilmgeschiedenis aan de Academie St. Joost, Breda en Patrick van Hauwaert (BE), directeur Razor Reel Film Festival Brugge.

Evenals voorgaande jaren worden de beste BUTFF-korte films geselecteerd die meedingen naar de BUT-Award en is er een studentenfilmcompetitie. Studenten van kunst- en filmacademies uit Nederland zullen tijdens hun introductieweek een BUT-film maken. Deze films worden vertoond op het festival.

Randprogramma

BUTFF staat bekend om haar bijzondere sfeer. Op het festival verblijven is een beleving op zich. Dit heeft BUTFF met name te danken aan de sterke randprogrammering waarin volop undergroundkunst, muziek en performances te zien zijn. Maar ook aan de informele sfeer die maakt dat er veel contact is tussen publiek en makers onderling. Het kunst- en performanceprogramma is al grotendeels bekend.

Kunst

De Amsterdamse kunstenaar Erik Alkema bestormt het festival met zijn sculpturen. Met zijn werk wil hij ontmaskeren, confronteren, ogen openen of juist sluiten. In zijn werk zit een contrast tussen het hoge knuffelgehalte van het materiaal waar hij mee werkt en de soms heftige beelden.

Tijdens het BUTFF vinden de Bredase Stripdagen plaats. Op BUTFF is het rauwe randje van de stripcultuur te zien met werk van: FuFu Fraunwalh, Dirk Verschuren en Joost Halbersma.

Nieuw dit jaar is de BUTWALK Een modeshow op de rode loper op het binnenplein van de Nieuwe Veste, het festivalhart, georganiseerd door Hermine Weggen, performer en beeldend kunstenaar. Speciaal voor deze gelegenheid voorzien van modieuze kotszakjes. Niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar en pietluttige fashionista's.

Muziek

BUTFF is erin geslaagd om Martin Degville van Sigue Sigue Sputnik binnen te halen. Deze band zal vast nog wel herinneringen oproepen aan de jaren '80 vanwege de uiterlijke poeha waarbij de vorm de inhoud overstemde. De band heeft EMI nog een loer gedraaid. Martin Degville is sinds enige jaren solo maar speelt nog immer de Sigue Sigue Sputnik hits. Een ander hoogtepunt van het muzikale onderdeel is Black Friday met enkele hoogwaardige metalbands op het programma: Botulism, Walpuris nacht en Cirith Gorgor. Op Sonic Sunday is erotic artist Costes (F) weer terug op de BUT-vloer.

Performances

Als extra programma bij het BUT Film Festival wordt voor de 2e keer het BUT-dichterspodium en het Zwervende Dichters & Performersproject georganiseerd. Met een uniek optreden van Luk Paard (B) poetry-performer loving the rock 'n roll, de spinyopaat Sven De Swerts (B), theaterschrijver, acteur en poet. De Swerts hanteert zwartgallige ideen en waandenkbeelden als normale gedachtegang. David Boelee, ook bekend als de Pyromancer, vuurspuwer en vuurkunstenaar treedt op als dichter. Maar ook Nick J. Swarth, undergrounddichter uit Tilburg en Performer René van Trier uit Breda zijn niet te missen.

In het kader van het Zwervende dichters & performersprogramma begeven zich nog veel meer dichters, poten, performers in de straat en de andere locaties van het festival. Het publiek wordt naast het BUT-filmprogramma geconfronteerd met Underground poetry, een beeract, straatperformances en duivelse artiesten. Michiel van der Weerthof, liedbouwer en performer, fungeert als rode draad door het festival. Je kunt hem iedere dag op elk moment tegenkomen. DUO GELUL uit Rotterdam, ook bekend van REVOLUTIE-TV komt met interactieve straatacts. Veel beweging en ander geweld met een flinke 'BUT-saus' overgoten.

Het BUT Film Festival vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 11 september in het centrum van Breda. De hoofdlocaties zijn Kunstencentrum De Nieuwe Veste en CafEE theater De Boulevard aan de St. Janstraat. Het programma wordt half augustus bekend gemaakt.

Wij putten uit het arsenaal dat zich onder de A- en B-film bevindt. Een 'koeievlaai' van filmmakers, die nergens terecht kunnen omdat ze veel te eigenwijs zijn of absurde dingen doen.'
Paul Hagenaars, festivaldirecteur BUTFF
'BUTFF laat iets anders zien!'

Legendarische regisseur Nick Zedd (VS) op BUTFF 2011!

BUT Preview

wo.24 aug